
Yhteisötaiteen residenssihanke 2016-2018
Yhteisötaiteen residenssihanke syntyi halusta ja tarpeesta parantaa kirkkonummelaisten ammattitaiteilijoiden työllistymisen mahdollisuuksia, tehdä näkyväksi paikallista osaamista ja saattaa se osaksi yhteisön voimistumista taiteen keinoin. Residenssi tuki taiteilijan identiteetin vahvistumista, avasi uusia työskentelymahdollisuuksia yhteisön parissa sekä loi uusia näkymiä taiteellisen asiantuntijuuden hyödyntämiseksi nykyaikaisessa yhteiskunnassa myös taidekontekstien ulkopuolella.
Residenssihankeen puitteissa alueelle oltiin luomassa dynaamista ja kriittiseen ajatteluun pohjautuvaa toimintamallia jossa taiteellinen toiminta nähtiin osana yhteiskunnallista keskustelukulttuuria ja vaikuttamisen mahdollisuutta. Residenssihankkeeseen osallistuneet toivat mukanaan taideosaamisensa sekä kotimaiset että ulkomaiset verkostot ja vahvistivat näin kirkkonummelaisen taide- ja kulttuurikentän vahvistumisen.
Residenssitaiteilijoita valikoitui hankkeen aikana yhteensä viidestä kahdeksaan henkilöä niin, että kokonaisuudessaan hankkeessa työskenneltiin kuukauden ajan. Lisäksi hankkeessa työllistettiin yksi taiteilija/ hankepäällikkö. Alla esittelyt hankeessa työskennelleistä taiteiljoista ja heidän projekteistaan.
Hanke rahoitettiin Opetus- ja kulttuuriministeriön, TE-toimiston, Kirkkonummen Osuuspankin ja Kirkkonummen Kipinän tuella.
HANKKEEN TARKOITUS
Yhteisötaiteilijan tehtävänä oli toteuttaa residenssijakson aikana oman taiteellisen ammattitaitonsa kautta yhteisöllinen taideteos, työpaja tai tapahtuma. Teos voi liittyä Kirkkonummeen, sen historiaan, asukkaisiin tai ajankohtaisiin kulttuuri-, ympäristö- tai luontokysymyksiin. Yhteisötaitelijoiden tekemät projektit voivat olla esimerkiksi taide- tai yhteisötaideteoksen rakentamista, teemallisen kylätapahtuman luomista, päiväkotilasten ja kylän ikäihmisten yhteentörmäyttämistä, kylän historian tarinankerrontaa, kuoron perustamista, uuden yhteisöllisen (sähköisen?) ilmoitustaulun luomista, tyhjän tilan aktivoimista tai vaikkapa ajankohtaisen kuuman kysymyksen teoksen lähtökohdaksi ottamista. Osallistujat itse määrittelivät projektinsa muodon, mutta kaikkia projekteja yhdisti oman paikallisyhteisön osallisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistaminen. Tarkoituksena oli että taiteilija tuli uudella tavalla taiteensa kautta vuorovaikutukseen kirkkonummelaisten kanssa.
Hankkeen tarkoituksena oli kokeilla ideaa kevyestä residenssiohjelmasta, jossa näkymättömät ja käyttämättömät resurssit ohjattiin selvästi rajattuun ja määriteltyyn päämäärään; taiteilijan ammatillisen osaamisen ylläpitämiseen ja kehittämiseen sekä Kipinän tilojen hyödyntämiseen - ja tämän kautta vuorovaikutuksen kehittämiseen kirkkonummelaisen yhteisön kanssa. Hanke esitti myös kysymyksen taiteilijoiden työllistymisestä hybridirahoituksella. Oliko tämä malli kestävää, toiko tällainen pysyvyyttä alalle ja vahvistiko se taiteilijatyöskentely mahdollisuuksia. Hanke mahdollisti taiteilijalle palkan, työtilan ja mentoroinnin sekä työnohjauksen.
Soile Kortesalmi - Projektipäällikkö
Toimin hankkeessa sekä projektipäällikkönä että taiteilijana. Hän toteutti yhteisötaideprojektin - Vuorovaikutteinen muotokuvamaalaus -Lehmuskartanon hoivahenkilökunnan kanssa.
Soile Kortesalmi
Satu Kolehmainen
Olen kirkkonummelle muuttanut muusikko. Toteutin yhteisötaideprojektin Volskotiin yhteistyössä kollegani Simon Voigtin kanssa.
Raili Ilmsalu
Olen Viron kuvataideakatemiasta valmistunut kuvanveistäjä. Toteutin Kipinässä kaikille avointa TaideKahvila
